Virka tillsammans – Temperaturfilt 2018

Virka tillsammans – Temperaturfilt 2018
1 januari, 2018 Diwy
In Husblogg, Temperaturfilt
En termometer intill garnet Scheepjes som ska bli en virkad temperaturfilt

Virka eller sticka årets roligaste filt, en temperaturfilt! Dagarnas temperaturer bestäms i förväg till specifika färger på garn, och varje dag virkas eller stickas i den färg som avser dagens temperatur. Som ett gemensamt projekt med Annavirkpanna och Bymimzan tänkte vi under 2018 göra en temperaturfilt  i husbloggen. Vi utgår från ett och samma mönster men med olika versioner och olika färgval.

Vad är en temperaturfilt?

Det är en filt som man gör ett varv eller en ruta på för varje dag under ett helt år. Varvet eller rutans färg bestäms utifrån dagens utomhustemperatur. Man kan använda vilka färger man vill eller vilka maskor man vill, bara man bestämmer detta innan man sätter igång med själva filten. Det är också viktigt att tänka på valet av maskor för att få önskad storlek på den färdiga filten.

Hur gör man en temperatur filt?

Först och främst måste du välja ut vilket garn du vill virka din filt i. Vi har valt att virka våra filtar i Scheepjes Soft Fun, Soft Fun Denim och Soft Fun Aquarel. När vi valde ut våra respektive temperaturskalor så gjorde vi det samtidigt och visade varandra först när vi hade valt färdigt. De blev väldigt olika som ni kommer att se i våra respektive inlägg här framöver. Använd gärna #temperaturfilt2018 om du också hänger på och gör en temperaturfilt så vi ser hur just din filt blir Vi kommer nog få se många vackra varianter då vårt klimat skiljer sig mycket från norr till söder.

Startkit till respektive filt finns att köpa hos Favoritgarner eller så kan du skapa ditt eget startkit Soft Fun. Se alla färger HÄR.

Du måste välja ut en temperaturskala som du vill virka din filt efter. Vi har valt en temperaturskala mellan -8 grader till +34 grader med 3 graders intervall. Det blev 15 olika färger att välja ut, en till varje intervall. Självklart kan man välja en annan skala beroende på var i landet man bor och man kan välja ett annat intervall om man vill ha fler eller färre färger i sin filt.

Vi kommer snart visa hur våra temperaturskalor ser ut (vi lovar att de ser inte likadana ut) och vi kommer även att berätta vilket mönster vi kommer att använda oss av i våra filtar.

Häng med och virka det svenska vädret tillsammans med oss under 2018!

//ByMimzan och Annavirkpanna

Comments (28)

 1. Lena Legnar 10 månader sedan

  Jag skulle vilja haka på bor i Filipstad i Värmland. Temperatur från -25 – +30 vill använda erat bomullsgarn

 2. Carin 11 månader sedan

  Hejsan
  Jag skulle oxå vilja ha hjälp med en skala för Norrland ungefär -36 – +32 och färger. Bor i övre Norrland. Skulle vara kul att haka på.

  • Anna 11 månader sedan

   -36!! Fy tusan vad kallt 😉 Jag ska sätta mig med förslag på en Norrlandsskala idag så jag återkommer (Y)

  • Anna 11 månader sedan

   Jag har gjort en pdf med två olika förslag för Norrland. Har lagt upp den både i Virka fritt med Favoritgarner och CAL – Virka tillsammans med Favoritgarner på FB. Kan inte dela den här som kommentar tyvärr.

   • Carin 11 månader sedan

    Hej
    Okej vad bra. Ska gå in och kolla.

 3. Lotta 11 månader sedan

  Hur stor blir filten

  • Anna 11 månader sedan

   Det kommer information om det i morgondagens inlägg 😀

 4. Hanna 11 månader sedan

  kommer det att vara olika tekniker i filten eller kommer det att vara samma mönster genom hela projektet?

  • Anna 11 månader sedan

   Det kommer vara samma mönster genom hela filten, annars blir den alldeles för lång 😉

 5. Suz 11 månader sedan

  Spännande! Startkit beställt nu ser jag fram emot fortsättningen

  • Anna 11 månader sedan

   Så roligt att höra! Det ska bli ett kul projekt att följa genom året 😀

 6. Carola 11 månader sedan

  Har också varit sugen på en sån här filt, så jag hade gärna sett ett exempel på temperaturskala med kallare grader. Bor i Norrland så -30 till +28 hade varit bra Hade också gärna sett ett ex på ett garnpaket till det

  • Anna 11 månader sedan

   Jag hjälper gärna dig sätta ihop en färgskala med andra färger om du vill. Vi har tänkt som så att det är lätt att justera gradskalan till de grader som passar bra för där man bor. Kommer lite mer information om det i ett inlägg imorgon 😉

 7. Anette Karbin 11 månader sedan

  Jag har hängt på Favoritgarners sida hela dagen men hittar inga startkit? Hittar ni andra dessanågonstans?

  • Marie 11 månader sedan

   Hej Anette !
   De är på gång upp hos Favoritgarner så kika in igen om en stund. 🙂

  • Linda 11 månader sedan

   Jag hittar ett färdigt paket… Men där kan man bara välja färger själv… Jag vill ju gärna ha ett av de färdiga färgsammansättningarna…

   • Anna 11 månader sedan

    De två andra färgkiten är på väg upp de med (Y)

 8. Suz 11 månader sedan

  Låter jättekul. Jag bor på Gotland så vi hsr inte jättestora temperatur skillnader men jsg tror att ett av de förslag ni lagt skulle bli perfekt. Hur kan man beställa startkit?

  • Anna 11 månader sedan

   Så roligt att du vill vara med 😀 Då har du det som vi här i Skåne, inte så dramatiska temperaturskillnader;) Startkit kommer upp på favoritgarner senare idag (Y)

 9. Åsa 11 månader sedan

  Åh så kul!! Och jag bor ju i Örebro då. Här kan det ju bli både varmt och kallt. Får kolla in i morgon. Hade ju tänkte göra en annan variant men väntar nog med den tills jag sett detta. <3

  • Anna 11 månader sedan

   Så kul om du hänger på Åsa! Startkit kommer upp senare idag på Favoritgarner och imorgon kommer ett nytt husbloggsinlägg om filtarna jag och Marie ska göra.

 10. Anette Karbin 11 månader sedan

  Hej!
  Det låter jätteroligt! Jag vill gärna vara med!!
  Jag bor i Malmö så jag får väl hitta en temperaturskala som ligger åt det varma hållet. Jag skulle gärna virka i Scheepjes Soft Fun, men jag tycker det är synd att de inte har en garnprovskarta i det garnet att sälja då det är svårt att välja färger utifrån en datorskärm. Vet någon av er om det finns någon återförsäljare i Malmötrakten som säljer garnet så man kan gå dit och titta?
  God Jul på er!

  • Anna 11 månader sedan

   Hejsan! Ja vad kul att du vill vara med. Den 27/12 kommer vi lägga ut ett nytt inlägg, där vi presenterar våra två skalor, kanske kan du få något tips då 😉 Både jag och Marie bor med i Skåne. Angående färgkartorna i Soft Fun så är de tyvärr slut hos leverantören så vi vet inte när de kommer in igen. Det har tillkommit 24 nya färger som inte finns med på de gamla kartorna. Färgkartor för Soft Fun Denim och Aquarel finns tyvärr inte.

   Du får gärna skicka ett mail med din tänkta skala till info@favoritgarner.se så hjälper vi dig att fota garnet och justera färgerna efter önskemål.

   God Jul!

 11. Annel 11 månader sedan

  Åh va kul. Har tänkt länge på att göra en sån filt men nu har jag en anledning till att ta tag i det

  • Anna 11 månader sedan

   Ja vad roligt!!

 12. Catharina 11 månader sedan

  Vilken kul idé! Blir sugen att haka på. Men skala från -8 är inget för oss i Norrland, jag hoppas på dagar vid -25. Däremot är det sällan +34.

  • Anna 11 månader sedan

   Klart du ska haka på! Vi hjälper gärna dig med en skala som passar dig bättre 😉 Det är just det som är så himla roligt med temperaturfiltar, att det blir så väldigt olika beroende på var man bor i landet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*