Allt om garn

Garn är en eller flera trådar som är tvinnade till olika tjocklekar. Tvinningen kan se olika ut beroende på tillverkningssättet och ger garnet olika egenskaper. Antingen tvinnar man åt samma håll som garnet är spunnet eller åt motsatt håll. Garnets tjocklek mäts i ply.

Ett garn som endast består av en tråd är singelspunnet och kallas 1-ply, de flesta garn är gjorda av två eller flera trådar spunna tillsammans. Är garnet spunnet av 2 trådar är det 2-ply, 3 trådar är det 3-ply osv. Detta kan vara lite förvirrande, ett garn som är spunnet av 4 trådar låter tjockare än ett som är spunnet av 2 trådar, men så är det inte alltid.

Ett singelspunnet garn kan ligga i kategorin för Chunky (tjocka) garn medan de flesta 4 ply garn är spunna med tunnare trådar och därför hamnar i en kategori för tunnare garn.

Följ alltid instruktionerna i mönstret för att vara säker på att du köper rätt sorts garn.

Sandnes Line med tydliga trådar

Fluffigt mohairgarn

Varje garntjocklek har en rekommenderad storlek på virknål och stickor för att man ska kunna göra fina och jämna maskor och få ett bra slutresultat. Men det är inte riktigt så enkelt, utan det är samspelet mellan storleken på virknålen/stickorna, tjockleken på garnet och varje enskild persons teknik som tillsammans avgör om det slutliga resultatet blir bra.

När man läser brittiska, amerikanska och australiensiska mönster ser man att de olika garntjocklekarna beskrivs som DK, Aran, Bulky, 4-ply, Sport osv. Detta är ett sätt att kategorisera olika garnsorter i grovlekar.

Dessa tabeller ger dock bara en vink om vilka sorters garn som kan användas och den rekommenderade storleken på virknål och stickor. Till exempel väldigt tunna garner som man ofta använder stora stickor och virknålar till, för man vill ha skira, luftiga plagg. Det viktigaste är att du vet din egen masktäthet, dvs om du stickar hårt, löst osv och hur det jämför sig med masktätheten i mönstret. Utgå alltid från masktätheten som står i mönstret och justera med annan storlek på stickor/virknålar eller ett annat garn för att komma så nära masktätheten som står.Den nyaste tabellen som även innehåller de nya standardiserade amerikanska nummerbeteckningarna på garn hittar du här >>.

Rätt garn till rätt projekt

Att hitta rätt garn till ett projekt är inte så lätt. Det finns en del saker som är bra att tänka på innan man köper sitt garn. Ett mjukt och tjockt garn är bra att göra enkla vinteraccessoarer med, men det är inte så bra att använda om det är ett mönster med många detaljer, så som spetsmönster. Är man nybörjare är det bäst med ett garn som inte delar sig, som vissa bomullsgarn kan göra, inte heller bör man satsa på ett glatt garn som gärna kasar av stickorna eller virknålen.

 

Underbart mjukt babygarn

Superwash ullgarn från Svarta Fåret

Ersätta garn

Ibland vill man helt enkelt inte använda garnet som är rekommenderat i mönstret, eller kanske just det garnet är slutsålt. Man vill kanske göra projektet i ett grövre eller tunnare garn än det som är rekommenderat. I vissa mönster står det förslag på alternativa garn, det är bra för då vet man att garnet fungerar bra med det mönstret.

Tänk på att garner med olika strukturer ger plagget olika utseende. För att kunna beräkna garnåtgången behöver man räkna ut hur många meter garn man behöver till mönstret.

 

Läsa banderoller

När man köper garn kan man hitta mycket information om garnet på banderollen runt om nystanet. Bland annat hittar man hur mycket det är i nystanet, antal meter och gram. Vilket fiberinnehåll garnet har i procent, om det är ett blandgarn står det tex 70 % ull, 30 % akryl.

Man kan även hitta ett lot-nummer som talar om vilket färgbad det nystanet tillhör. Samma färg kan skilja sig åt i olika färgbad så ska man göra ett större projekt är det viktigt att se till att man får samma färgbad på sina nystan.

På banderollen finns även information om rekommenderad storlek på stickor och virknål, samt vilken den rekommenderade masktätheten är. Det är inte alls säkert att detta matchar storleken på de stickor/virknålar som är specificerade på mönstret man tänkte använda, gå då på vad som står i mönstret. Än en gång så stickar och virkar vi alla olika hårt/löst så alla nummer är bara rekommendationer.

Akrylgarn från Scheepjes

[undefined width=”undefined” el_position=”last”]

När man har stickat eller virkat klart något som ska ha en bestämt form, tex en duk, en sjal, en tröja eller ett par strumpor, då ska man blocka/våtspänna sitt arbete.

Det gör man genom att fukta sitt arbete och sedan spänna upp det i rätt form på en blockningsmatta med hjälp av knappnålar. Knappnålar är något man behöver väldigt många av, man måste sätta dem tätt för att arbetet ska spännas upp jämnt.

Är det en sjal man ska blocka underlättar det mycket att ha blockningsvajrar.

 

  • Ett fuktigt arbete är mer torrt än blött. Är det för blött finns risken att man drar ut det för mycket.
  • Till en stickad eller virkad tröja behöver man inga knappnålar, där räcker det att man drar ut det fuktiga arbetet i längdriktningen en aning och sen rättar till den till rätt form. Precis som man sträcker köpta tröjor eller byxor. Lägg den fuktiga tröjan på en vit handduk eller liknande och låt den torka plant.
  • Ett ribbstickat arbete ska man aldrig spänna ut, då förlorar det sin resåreffekt. Det räcker att man drar det i längdriktningen.
  • Är det en liten duk eller liknande går det att ånga med sitt strykjärn eller stryka med en fuktig pressduk mellan arbetet och strykjärnet. Se dock till att garnet tål värme, det är i regel bara bomulls- och lingarn som detta fungerar med.
  • Har man gjort ett arbete med silke eller viskos så blockar man det genom att spänna ut det när det är nästan helt torrt, sprejar med vatten och låter torka.
  • Syntet och blandgarner ska man vara försiktiga med när man blockar, det är de svagaste fiberna och sträcks lätt ut för mycket.
  • När man blockar rättar maskorna till sig och blir jämnare, dessutom öppnar det upp spets och hålmönster så man ser det ordentligt.