Vad är amigurumi?

Amigurumi är japanska för små virkade (eller stickade) och stoppade figurer. Ofta föreställer de olika djur men kan även vara frukt, en mänsklig figur eller något annat objekt.

Vill du börja virka amigurumis är det bra om du vet hur man gör en magisk ring, plus att du  kan följa textmönster med virkförkortningar. När man virkar amigurumis är det främst fasta maskor man virkar runt i spiral med ökningar (2 fm i samma m) och minskningar (virka ihop 2 fm till 1 fm). Det är även en fördel om du tycker om lite pilligt arbete med montering och detaljer.

Det kan vara svårt innan man har lärt sig, att se om man virkar på rätsidan eller avigan. Många gånger har det ingen betydelse för ditt projekt men när det gäller amigurumis så är det en fördel att ha rätt sida ut.

Virkar man med avigan ut så blir strukturen annorlunda på projektet, plus att det till sist blir svårt att få nålen genom maskorna. Man får liksom inte plats att sticka virknålen genom maskorna.

Är det ett mönster där man ska använda sig av främre eller bakre maskbågen så är det med bra att veta vilket håll som är räta/aviga, annars virkar man inte i rätt maskbåge. Osynliga minskningar blir mindre synliga om man virkar på rätsidan, vilket ger ett finare och slätare projekt.

Är du nybörjare på amigurumis är det en fördel att ha:

– virknål (2-3 ggr mindre än rekommenderat för garnet)

– garn, beroende på hur du vill att din amigurumi ska se ut. Använder du ull så kan du karda lite så att figuren blir lite fluffig, använder du merciserad bomull får du en tålig figur med härlig lyster.

– sax, se till att du har en bra, vass sax som klipper garnet utan att tugga sig genom det.

– säkerhetsögon, dessa fäster man när man nästan är klar med att virka huvudet. De har en plastplatta man fäster på insidan av huvudet som gör att ögonen sitter säkert på plats. Tänk dock på att små barn som gärna har saker i munnen inte ska leka med figurer som har säkerhetsögon för man kan aldrig garantera att de inte släpper. Säkerhetsögon finns i olika färger och storlekar. De vanligaste storlekarna är 6, 9 och 12 mm.

– synål, använder man för att sy fast kroppsdelarna på kroppen av figuren. Man använder garn att sy ihop dem med, därför behövs lite grövre nål med större nålsöga. Det finns även synålar som är lite böjda, dessa är oftast lättare och mer ergonomiska att använda.

– 100% polyester fyllning använder man till att fylla sin amigurumis med (går även bra med innanmätet i vanliga kuddar men fyllningen tenderar att inte hålla formen på samma sätt då). Var noga att fyll din amigurumi tillräckligt mycket, för lite så fyller man inte ut tillräckligt men stoppar man i för mycket så syns det genom maskorna. Det är bäst att använda 100% polyesterfyllning för det torkar snabbt om du behöver tvätta din amigurumi.

– maskmarkör är bra att använda för att hålla reda på var varvet börjar/slutar, samt för att hålla koll på var vissa ökningar/minskningar ska göras.